Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Képkeretezés

A megfestett selyem anyagot először a hátoldalán, majd az elején is ki kell vasalni langyos vasalóval. Ezzel rögzítem, stabilizálom a festéket.  Ezt követően átnézem újra a képet, hátha valahol a gutta magával ragadta a festéket és ott ki kell javítani a festést. Ha a javítgatásokkal is készen vagyok, akkor újra ki kell vasalni a képet mindkét oldalán, hogy a javító festékek is rögzüljenek.

Ha ismert a keret mérete ( pl. készen kapható keretek esetében 30x40 cm, vagy 50x70 cm) akkor ennek megfelelő méretben kivágok 3 db erős kartonlapot. Én mindig fehér és vastag kartont használok, mert a selyem átlátszik és szerintem a fehér adja ki legszebben a színeket. Ha a téma megkívánja, lehet más színt is használni. De a lényeg mindig az, hogy a paszpartu és az alaplap színe a kép kibontakozását segítse és véletlenül se rontsa a megjelenését. A vastag kartont pedig azért használom, mert a vékony kartonlap is képes magába szívni a nedvességet és deformálódik. Hullámos lesz, ami árt a képnek.

A selyem anyagot az egyik kartonlapra kétoldalú ragasztóval szoktam felragasztani a felső és az alsó széleinél úgy, hogy éppen ráérjen a ragasztószalagra a kép széle.

Ezt követően kivágom a paszpartut snitzerrel hosszú vonalzó segítségével.  A paszpartu belső nyílásának nagyságát mindig a kép méretének megfelelően határozom meg. A selyem anyag széleitől legalább  1-2 cm távolságot szoktam tartani. Mivel a selyem anyag "mozog", ami a normális tulajdonsága, ha magába szívta a környezet nedvességtartalmát. Megfigyelhető, hogy esős időben a selyem behullámosodik, száraz időben pedig újra kisimul. Ezért kell csak a két szélén, alul és felül felragasztani, hogy ezeket a mozgásokat ne akadályozzuk meg. Ezért kell a selyem szélétől is megfelelő oldaltávolságot hagyni a paszpartu elkészítésekor.

A paszpartu kartonlapján az oldalszélességet mindig a kép méretének megfelelően határozzuk meg. A nagyobb képek esetében szélesebb, a kisebb képek esetében keskenyebb lehet. Például: 30x40 cm-es képkeret esetében 3-4 cm-es lehet az oldalszélesség, 50x70 cm-es keret esetében 4-5 cm is lehet, de ennél szélesebb már nem szép. A  kép alján lévő oldalszélesség a többinél általában 0,5-1 cm-el szélesebb legyen.  Azt a szem észre sem veszi, de a képre így jobb lesz ránézni.

Ha eldöntöttem, hogy mekkora kivágást akarok a kartonlapra készíteni, a hátoldalán kimérem vonalzóval és ceruzával megjelölöm a végpontokat. Ezt követően hosszú vonalzó mellett snitzerrel kivágom az "ablakot".  A paszpartut a képre helyezem úgy, hogy pontosan illeszkedjen a másik kartonlap széleihez. Ha rányomom a kétoldalú ragasztó széle megfogja annyira, hogy később nem mozdulnak el egymáson.

A keretbe helyezés előtt az üveglapot megtisztítom mindkét oldalán ablaktisztító folyadékkal és szárazra törlöm. Az üveglap mögé behelyezem a képet. Még egyszer leellenőrzöm, hogy nem ment -e be szöszmösz, vagy valamilyen piszok. Ha nincs, folytatom azzal, hogy a harmadik kartonlapot ráhelyezem a kép hátuljára és a kis szögekkel vagy a háromszög alakú fémlapkákkal a helyére rögzítem az egész képet. Utána sima ragasztószalaggal leragasztom úgy, hogy a ragasztó fele a képkereten, a másik fele a papíron legyen. Mindenhol gondosan leragasztom, hogy minél kevesebb pára érje a képet.

Ezzel készen van a keretezés és hosszú időre biztosítja, hogy a selyem ne hullámosodjon be túlságosan, ami már a látványt rontaná.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.